Ajutați-ne să fim eficienți! CONDICA DE SUGSTII

sâmbătă, 3 martie 2018

Confecționăm: Alfabetar cu litere mari/mici, grupuri și semne de punctuație

Ideea confecționării unui alfabetar, care să sprijine și să ajute activitatea la clasă, a venit ca urmare a realizării unor lecții în care școlăreii descopereau literele și începeau să citească primele silabe sau cuvinte.
Pentru început, am „inventat” literele înșirate pe ață: un jeton reprezenta litera mare, altul litera mică. Dar jetoanele s-au înmulțit pe măsură ce învățam literele și erau din ce în ce mai greu de așezat undeva, în spațiul clasei, acolo unde să fie permanent la îndemâna școlăreilor pentru ca să se poată juca în voie cu ele. Așa că m-am gândit că ar fi ideal să avem un alfabetar în care să găsim repede și ușor literele învățate ca să putem să ne jucăm cu ele permanent în activitățile noastre. Modelul acesta este extrem de ușor de realizat, necesită puține materiale și poate fi recondiționat oricând în cazul în care se deteriorează.
Pentru confecționarea acestui alfabetar sunt necesare următoarele materiale:
coli albe
imprimantă
*pot fi folosite coli colorate pentru diferențierea vocalelor/consoanelor/grupurilor de litere (vocale=roz, consoane=verde pal, grupuri =galben)
Prin urmare, alfabetarul nostru conține jetoane pe care sunt imprimate, pe față, literele mari de tipar, iar pe spate literele mici de tipar. Fiecare jeton va cuprinde litera mică și mare de tipar, se va plia pe linia de mijloc și litera va putea sta în picioare sau - ca în cazul nostru - va putea fi înșirată pe ață.
Alfabetarul acesta va deveni nelipsit în activitățile noastre pentru că, pe lângă modelul expus la tablă, școlăreii vor primi modelul pentru a-și confecționa propriul alfabetar. Fie individual, fie în echipe, ei se pot juca și alcătui propriile cuvinte/ propoziții cu ajutorul acestor litere.








































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu