Ajutați-ne să fim eficienți! CONDICA DE SUGSTII

sâmbătă, 29 august 2015

Amintiri din copilărie - Ion Creangă (partea a II-a)

       Printre amintirile dragi ale binecunoscutului autor se numără și întâmplările foarte cunoscute ale copilăriei sale: „La cireșe”; „Pupăza din tei”; „La scăldat”.
     La cireșe - Vara, prin luna iunie, Nică se hotărăște să meargă la Moș Vasile, fratele tatălui, pentru a fura cireșe. Ajuns la casa acestuia, se preface în fața mătușii Mărioara că îl caută pe vărul său, Ion ,ca să meargă împreună la scăldat. Mătușa Mărioara i-a spus că e plecat cu tatăl său la adus de sumani.

Amintiri din copilărie - Ion Creangă(partea I)

      În acest capitol, autorul Ion Creangă evocă un episod din copilăria sa în care apar trei ființe foarte dragi lui: mama - Smaranda, tatăl - Ștefan și bunicul - David. Mama se tot certa cu tatăl pe motivul că ea își dorea foarte mult să-l trimită pe Nică la școală ca să se facă preot. Tatăl nu era însă de acord deoarece nu avea suficienți bani pentru a-și susține fiul. Dar într-o duminică a venit bunicul David în vizită și le-a explicat avantajul ca băiatul să meargă la școală, argumentând că e păcat să rămână omul neînvățat. Bunicul David îl ia pe Nică și îl duce la școală la Broșteni, împreună cu un alt tovarăș.

Plecarea lui Rândunel

     Rândunel a văzut lumina zilei într-o dimineață superbă de primăvară. El a fost primul din cei cinci puișori care și-a făcut curaj să iasă din oul mic și rotund. S-a bucurat, apoi, nespus, când frații lui au ieșit, rând pe rând, din oușoarele micuțe. Rândunel îi întâmpina pe fiecare cu ciripiri vesele, urându-le bun venit.