Ajutați-ne să fim eficienți! CONDICA DE SUGSTII

joi, 13 iulie 2017

Joc: „Caută-ți căsuța”

Jocul „Caută-ți căsuța” este potrivit pentru activitățile care au ca scop cunoașterea formelor geometrice și sortarea de elemente după criterii date.

  • Obiectivul jocului: recunoașterea și denumirea corectă a formei și culorii; gruparea jetoanelor după criteriul formei și culorii.
  • Material necesar pentru desfășurarea jocului: diverse figuri  geometrice din carton sau din plastic; imagini cu obiecte reprezentând diferite forme (de exemplu pentru triunghi: acoperiș de casă, umeraș, eșarfă; pentru pătrat: tablou, zar, cutie de cadouri, șervețel; pentru dreptunghi: caiet, carte, penar, plic, ușă; pentru cerc: roată de mașină, volan, covrig, brățară)
  • Desfășurarea jocului: în diferite părți ale clasei se desenează (cu creta sau marker) cele patru figuri geometrice cunoscute: pătrat, cerc, triunghi, dreptunghi. Copiii , împărțiți în 4 grupe, primesc câte o cutie în care vor avea figuri geometrice și jetoane pe care sunt reprezentate diferite forme. prin tragere la sorți, fiecare grupă va avea de sortat o anumită figură geometrică și obiecte potrivite pentru aceasta și le vor așeza în „căsuța” potrivită - în figura geometrică desenată inițial. Câștigă echipa care a dus acasă cele mai multe jetoane. Ca divertisment, fiecare grupă va alcătui conturul figurii geometrice respective ținându-se de mâini.

Alte variante de desfășurare a jocului:

  • unul din copiii din grupă alege o figură geometrică la întâmplare, o ridică precizând denumirea și culoarea acesteia. Ceilalți copii vor selecta aceeași figură geometrică și o vor „duce” acasă. După aceea sunt rugați să găsească obiecte potrivite pentru forma indicată și să le ducă „acasă”; 
  • învățătorul prezintă o imagine necolorată care reprezintă o anumită formă geometrică. Copiii vor selecta figurile geometrice potrivite acestei forme și le vor duce „acasă”; 
  • învățătorul prezintă o imagine necolorată care reprezintă o anumită formă geometrică. Copiii vor selecta alte obiecte care se potrivesc ca formă cu imaginea indicată.

Sugestii:

  • echipa care rezolvă sarcina repede și bine primește o recompensă ;
  • echipele vor primi o formă geometrică „din bucățele” și o vor reconstitui;
  • fiecare echipă va realiza o imagine folosind formele geometrice primite.
                                                          SPOR LA...JOACĂ!

  *Materialul a fost inspirat de culegerea „Jocuri didactice pentru grădinița de copii” autoare M. Taiban, M. Petre, V. Nistor, A. Berescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu