Ajutați-ne să fim eficienți! CONDICA DE SUGSTII

vineri, 6 ianuarie 2017

În vacanță: Mănăstirea Nămăiești

Legenda spune că un cioban își păștea oile pe aceste meleaguri și, obosit, a făcut popas lângă o stâncă, rămânând cu oile sale peste noapte chiar la poalele muntelui, la marginea pădurii. În vis i-a apărut Maica Domnului care i-a spus: „Scoală-te, sapă sub tine și vei găsi o icoană într-o bisericuță de piatră. Aici vei face tu biserica în cinstea și slava Intrării în Biserică a Sfintei Fecioara Maria, izvor de viață și de tămăduire.”Trezindu-se din somn, ciobanul a săpat vreme de trei zile și trei nopți, dând în cele din urmă de o bisericuță de piatră în formă de peșteră. Legenda spune că icoana visată de cioban este chiar aceea care se află în biserică și o reprezintă pe Maica Domnului cu Pruncul în brațe.

Dincolo de legendă, primele documente istorice care atestă satul Nămăiești și mănăstirea Nămăiești datează din anii 1503 - 1547, în hrisoavele domnitorilor Radu cel Mare și Mircea Ciobanu.
Date exacte cu privire la întemeierea mănăstirii și a bisericii săpate în piatră nu se cunosc, însă legendele transmise din generație în generație pomenesc chiar de domnitorul Negru Vodă.
Se presupune că biserica din grotă, săpată în piatră, unde a fost descoperită icoana sfântă, datează din perioadele vechi în care creștinismul era propovăduit în taină, prin grote, poate chiar din vremurile primilor daci creștinați.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu