Ajutați-ne să fim eficienți! CONDICA DE SUGSTII

luni, 9 ianuarie 2017

I. L. Caragiale: Făt Frumos cu moț în frunte (povestire)

A fost odată o împărăteasă care a adus pe lume un prunc așa de slut și pocit că nu-ți vene a crede ochilor. Ursitorile i-au spus împărătesei să nu se sperie de el fiindcă o să ajungă un om plăcut, vestit și deștept. Acest prunc avea la naștere un șomoiog de păr în frunte și de aici i-au pus numele de Făt Frumos cu moț în frunte.

          După un timp, împărăteasa vecină a născut și ea două fete gemene, una frumoasă ca ziua, iar cealaltă urâtă de nu te puteai uita la ea. Aceeași ursitoare care i-a ursit și primei împărătese, a ursit de data aceasta pe aceste două fete. Fata frumoasă va fi netoată, iar fata urâtă va fi foarte deșteaptă.
Au trecut anii și Făt Frumos a crescut, dar au crescut și cele două fete gemene din împărăția vecină. Într-o zi fata cea frumoasă, dar netoată, se plimba prin pădure, mâhnită din pricina prostiei și a neroziei de care dădea dovadă. Tot plimbându-se ea așa, plângând amarnic, se întâlnește cu un om șchiop și din cale afară de pocit, nimeni altul decât Făt Frumos cu moț în frunte. Înduioșat de tristețea fetei, el o roagă să nu mai fie atât de mâhnită, deoarece stă în puterea sa ca să-i dea din deșteptăciunea lui acelei fete pe care o va iubi, dar cu condiția să-l ia de bărbat. Fata, văzându-l așa de slut, nu prea dorea să-l ia de soț. Atunci, Făt Frumos i-a spus că-i va da termen de gândire un an iar fata, neroadă cum era și nu prea știa durata unui an - chiar credea că termenul nu se va împlini niciodată- s-a învoit să se căsătorească cu el. Din acel moment fata începu să devină tot mai isteață și mai deșteaptă și toată lumea a rămas uimită de asemenea schimbare. La palat au început să curgă tot felul de pețitori, fii de prinți și împărați. Fetei însă nu-i era pe plac niciunul deoarece nu o puteau egala ca istețime.
          La un timp fata cea frumoasă - și foarte deșteaptă acum - se duse să se plimbe din nou prin pădure. La un moment dat ea auzi niște zgomote ce veneau din pământ. Se auzeau zgomote ca și cum cineva trebăluia prin bucătărie. Pământul s-a deschis și fata a văzut că acolo se pregătea un mare ospăț. Ea a întrebat ce se întâmplă, pentru ce sunt aceste pregătiri iar oamenii i-au răspuns că pregătesc ospățul pentru însurătoarea stăpânului lor, Făt Frumos cu moț în frunte. Fata și-a amintit că se făcea un an de când făcuse legământ că va deveni soția lui Făt Frumos, dar acum, frumoasă și deșteaptă cum era, nu prea mai dorea să se mărite cu un slut ca el. Atunci el i-a spus că ursitoarea ce l-a ursit pe el i-a dat și ei un dar: acela de a-i da frumusețe bărbatului iubit. fata nu a mai stat pe gânduri și, prin iubirea sa, l-a transformat pe Făt Frumos cu moț în frunte în cel mai mândru și arătos bărbat. Așa că, a doua zi, ei au făcut o nuntă mare, cum numai în povești se întâmplă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu