Ajutați-ne să fim eficienți! CONDICA DE SUGSTII

luni, 26 decembrie 2016

Crăciunul la noi în sat (compunere)

    Odată cu sosirea iernii ne pregătim cu mic, cu mare, să sărbătorim Nașterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos.Este o sărbătoare cu o mare încărcătură spirituală datorită tradițiilor pe care gospodarii din satul nostru le respectă cu sfințenie. 

    În primul rând, bucuria împodobirii bradului aduce toți membrii familiei împreună. Ornarea se desfășoară sub forma unui ritual în care, într-o atmosferă de liniște și pace sufletească, se intonează colinde tradiționale: „Steaua”, „Domn, Domn, să-nălțăm”, „Astăzi s-a născut Hristos”. To în această perioadă preotul din satul nostru vine din casă în casă cu icoana. Gospodarii îl primesc cu mare bucurie pentru că, prin această tradiție se întâmpină Nașterea Domnului. Doar la câteva zile urmează una dintre cele mai iubite perioade de peste an: mersul cu colindul. Noi, copiii, ne pregătim cu mult timp înainte pentru această perioadă. Serile ne adunăm cinci-șase copilași și repetăm colindul pe care îl vom cânta. Apoi, în noaptea de Ajun, îmbrăcați frumos, pornim din casă în casă și colindăm. Oamenii ne primesc cu bucurie în casele lor iar gospodinele ne împart covrigi special pregătiți pentru această perioadă. După ce sfârșim colindatul ne întoarcem fiecare la casele noastre și îl așteptăm nerăbdători pe Moș Crăciun. Unii dintre noi, mai obosiți, adorm înainte ca Moșul cel bun să sosească, așa că descoperă darurile abia dimineața, așezate sub brad. Eu însă am fost norocoasă în fiecare an deoarece m-am întâlnit cu el în noaptea de Ajun, când a sosit la noi acasă. Pot spune că nu m-a dezamăgit niciodată și îl aștept la fel de nerăbdătoare ca în fiecare an.

            Toate sărbătorile sunt frumoase pentru că sunt un prilej de bucurie pentru familie. Eu prefer însă Sărbătoarea de Crăciun când familia se reunește în jurul minunatului brad împodobit.
                                                                                                     Teodora, elevă - clasa a IV-a

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu