Ajutați-ne să fim eficienți! CONDICA DE SUGSTII

sâmbătă, 17 septembrie 2016

Toamna - compunere

      După o vară cu zile lungi și călduroase, toamna își face apariția cu miros de dulceag de fructe coapte, dar și cu zile mai scurte. Mere roșii ca focul, pere galbene, zemoase, prune brumate și gutui pufoase, toate sunt gata să ajungă pe rafturile răcoroase ale cămării.

      Soarele s-a urcat sus, sus, pe cerul ca peruzeaua și trimite calm razele sale potolite spre noi. Acum el nu mai aruncă săgețile de foc ale arșiței din timpul verii și, obosit, plecă mult mai devreme la culcare. Toamna se strecoară pe furiș, aducând  adierea încă blândă a vântului de septembrie. Pe crengile copacilor apar răzlețe frunze galbene și arămii. Rândunicile, grăbite, își antrenează puișorii gălăgioși pentru lungul zbor spre țările calde. Insectele roiesc și ele grăbite prin iarba uscată, zorind ultimele pregătiri pentru vremea rea de mai târziu. Forfota anunță că timpul frumos nu va mai ține mult iar toamna va pune stăpânire pe întreaga țară. Gospodarii privesc cu fețe fericite și arse de soare rodul muncii lor de atâta timp. Nu au vreme prea multă de admirat: mai sunt atâtea de făcut și toamna este capricioasă. Din aparaturi meșteșugite cu migală chiar de gospodari, curge mustul roșiatic și spumos al boabelor de struguri. Nu-i vreme de pierdut. Gospodinele încing cuptoarele pentru prepararea rețetelor de zacuscă și gem, rețete secrete, doar de ele știute, care dau gustul unic al preparatelor.
     E toamnă și veselie. Roadele muncii începute încă din primăvară sunt îndestulătoare. Oameni, gâze și animale închină acum un imn de mulțumire naturii darnice care i-a ajutat să obțină atâtea produse minunate!
                                                                                                                 Georgiana, elevă clasa a IV-a

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu