Ajutați-ne să fim eficienți! CONDICA DE SUGSTII

vineri, 26 august 2016

Cum convingem copiii să citească?

Din primul moment în care devenim părinți, universul nostru se schimbă. Suntem atenți la progresul copilului nostru, ne implicăm în dezvoltarea lui, fotografiem și filmăm primul zâmbet, primul gângurit, primii pași, cerem sfaturi oricui poate să ni le ofere: prieteni, medici, reviste de specialitate. De ce nu ar fi la fel de importantă și perioada în care copilul nostru începe să descopere taina cititului? Una din competențele cheie pe care un copil trebuie să și le dezvolte este cititul. Când spunem competența de a citi ne referim la cititul activ, conștient,
prin care copilul înțelege mesajul citit, reține ideea de ansamblu, poate emite, la rândul său, judecăți. Nu e puțin lucru să poți convinge un copil să lase calculatorul și să deschidă o carte! Majoritatea părinților se plâng că propriul copil nu citește. Mici trucuri ca acest lucru să se schimbe se pot face, dar trebuie răbdare și perseverență iar rezultatele nu se vor lăsa prea mult timp așteptate.Iată cam despre ce trucuri este vorba:

  • Oferiți-i copilului prilejul de a vă vedea citind. Puterea exemplului are un mare impact asupra copilului, așa că, dacă aveți obiceiul de a răsfoi o carte înainte de culcare, încercați să faceți acest lucru și în timpul zilei, măcar o jumătate de oră, atunci când copilul are posibilitatea de a observa acest lucru.
  • Amenajați - fie în camera copilului, fie în biblioteca familiei - un raft special cu cărți potrivite pentru el. Copilul trebuie să poată avea ușor acces la cărțile care îi sunt destinate.
  • Țineți cont de plăcerile copilului. Sunt copii care preferă benzile desenate, alții cărțile cartonate și cu imagini, etc. Încercați, pe cât posibil, să achiziționați cărți pe gustul lui.
  • Mergeți la bibliotecă împreună cu copilul. Sigur veți găsi cărți pe gustul dumneavoastră și al copilului.
  • Oferiți-i în dar, de câte ori îi cumpărați un cadou, și o carte pe care să scrieți un mesaj (dar nu uitați de dulciuri și jucării). Mai târziu, când va crește, va fi foarte încântat să recitească mesajele. 
  • Discutați cu el despre carte. Chiar dacă nu cunoașteți în amănunt subiectul cărții, îl puteți provoca să vă povestească puțin și astfel, văzându-vă interesat, copilul va fi încântat.
  • Citiți, împreună cu copilul, din carte înainte de culcare. Se va crea o atmosferă intimă și plăcută iar treptat va deveni un minunat obicei plăcut.
  • Rugați-l să deseneze desene despre cartea sau povestea citită și puteți organiza o mică expoziție sau să păstrați aceste desene într-un dosar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu