Ajutați-ne să fim eficienți! CONDICA DE SUGSTII

sâmbătă, 13 iulie 2013

Revedere, Mihai Eminescu

Cunoscut ca ”Luceafărul poeziei românești”, Mihai Eminescu este o figură reprezentativă pentru întreaga literatură românească. Poeziile dedicate frumuseții naturii, în care codrul este suveran, au farmec și sensibilitate.

VLAD ȚEPEȘ

Una dintre cele mai controversate figuri din istoria țării noastre este, fără îndoială, Vlad Țepeș, numit și Vlad Dracul. Acest nume i-a adus o dată în plus notorietate. De fapt numele de ”Dracul” provine de la tatăl său care fusese investit cu ordinul dragonului, ordin ce avea ca principal scop apărarea creștinismului. Și Vlad a fost investit cu acest ordin, dar pentru scurtă perioadă, acesta fiindu-i ulterior retras.





Făt Frumos din lacrimă, Mihai Eminescu

„Făt -Frumos din lacrimă” , scrisă de Mihai Eminescu, este una dintre cele mai frumoase povești din câte s-au scris în literatura română. Povestea cuprinde o multitudine de simboluri și elemente pe care le regăsim și în literatura populară.
                                                           FĂT-FRUMOS DIN LACRIMĂ
                                                                                              de Mihai Eminescu
În vremea veche, pe când oamenii, cum sunt ei azi, nu erau decât în germenii viitorului, pe când Dumnezeu călca încă cu picioarele sale sfinte pietroasele pustii ale pământului, — în vremea veche trăia un împărat întunecat și gânditor ca miază-noaptea și avea o împărăteasă tânără și zâmbitoare ca miezul luminos al zilei.
Cincizeci de ani de când împăratul purta război c-un vecin al lui. Murise vecinul și lăsase de moștenire fiilor și nepoților ura și vrajba de sânge.

Făt-Frumos din lacrimă(povestire)



RECOMANDĂRI: Așa cum v-am promis, dragi școlărei de pretutindeni, vrem să venim în ajutorul vostru pentru ca voi să deveniți din ce în ce mai buni. Ca activitatea voastră să fie cu adevărat eficientă și acum, dar și mai târziu, noi vă recomandăm respectarea următorilor pași:
1. Citiți lectura în întregime (preferabil din cartea autorului, dar o găsiți și postată de noi);
2. Citiți cu atenție rezumatul lecturii;
3. Compuneți o fișă de lectură (puteți folosi un model oferit de noi, de doamnele voastre învățătoare sau propriul vostru model).
                                                      FĂT-FRUMOS DIN LACRIMĂ
                                                                                          de Mihai Eminescu
                                                            (povestire)



A fost odată un împărat bătrân și trist, care avea o împărăteasă tânără. Nu aveau copii și, când împăratul era la război, împărăteasa s-a rugat mult la icoana Maicii Domnului să o ajute. Icoanei i s-a scurs o lacrimă, împărăteasa a sorbit-o și a rămas grea. Tare mult s-a bucurat împăratul când împărăteasa a născut un băiat, pe care l-au botezat Fat Frumos din lacrima.

DECEBAL

O altă figură marcantă a istoriei țării noastre este Decebal. Sub conducerea sa Dacia cunoaște o puternică înflorire și dezvoltare. Deși Dacia lui Decebal nu mai este atât de întinsă ca în timpul domniei lui Burebista, totuși înglobează majoritatea triburilor dacice, celelalte fiind aliate. Capitale Daciei era la Sarmisegetusa.

Livada vara(descriere)

         Este vară. Pomii din livadă sunt plini de viață și de rod. Merii, prunii și vișinii stau aliniați cuminți în rânduri perfect egale. La capătul livezii trei nuci falnici își întind și ei maiestuos și impresionant umbra peste iarba proaspăt cosită.

BUREBISTA (82 î.e.n.-44î.e.n)

Istoria românilor cuprinde pagini memorabile și interesante, încă din momentul formării statului dac și până la evenimentele care sunt cuprinse în istoria recentă. Merită să le cunoaștem pas cu pas, așa cum s-au desfășurat ele.Burebista este o figură marcantă și legendară care a influențat serios cursul istoric al Daciei